Снимка: istock

Дори най-честните и искрени родители лъжат децата си понякога. Всички хора го правят, включително и родителите. Свикнали сме да използваме социалните маски, за да прикриваме вътрешното си състояние или за да се впишем в дадена среда и обстановка. Лъжите изскачат неволно от устата ни, а понякога са и с определена цел. Когато се отнася до възпитанието на децата ви, вероятно също се налага да изричате лъжи от време на време. Някои лъжи обаче са недопустими и не трябва да бъдат изричани, защото могат да имат негативен ефект върху развитието и психиката на детето. Кои са те?

Не лъжете децата, че ще ги оставите някъде, ако не слушат

Първо, това изглежда твърде фаталистично за въображението на едно малко дете – да бъде изоставено на непознато място с непознати хора, ако не слуша. И второ, вероятно изобщо нямате такива намерения, затова просто не го казвайте. Заплахата за изоставяне може да окаже наистина силно негативно влияние върху крехката детска емоционалност, самочувствие и усещане за сигурност, от които детето се нуждае.

Грешки в миналото, които сте правили

Разбира се, зависи от грешките. Не всичко трябва да се разказва надълго и нашироко. Но ако става въпрос за грешка, от която детето може да се поучи, споделете я. Обяснете, че понякога всички хора грешат, включително и родителите, и възрастните хора.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase