Снимка: istock

Дори най-честните и искрени родители лъжат децата си понякога. Всички хора го правят, включително и родителите. Свикнали сме да използваме социалните маски, за да прикриваме вътрешното си състояние или за да се впишем в дадена среда и обстановка. Лъжите изскачат неволно от устата ни, а понякога са и с определена цел. Когато се отнася до възпитанието на децата ви, вероятно също се налага да изричате лъжи от време на време. Някои лъжи обаче са недопустими и не трябва да бъдат изричани, защото могат да имат негативен ефект върху развитието и психиката на детето. Кои са те?

Не лъжете децата, че ще ги оставите някъде, ако не слушат

Първо, това изглежда твърде фаталистично за въображението на едно малко дете – да бъде изоставено на непознато място с непознати хора, ако не слуша. И второ, вероятно изобщо нямате такива намерения, затова просто не го казвайте. Заплахата за изоставяне може да окаже наистина силно негативно влияние върху крехката детска емоционалност, самочувствие и усещане за сигурност, от които детето се нуждае.

Грешки в миналото, които сте правили

Разбира се, зависи от грешките. Не всичко трябва да се разказва надълго и нашироко. Но ако става въпрос за грешка, от която детето може да се поучи, споделете я. Обяснете, че понякога всички хора грешат, включително и родителите, и възрастните хора.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

До Някой " особено в малките градчета, са тези, които обичат да градят семейния си живот върху удобни малки лъжи; - Не съм съгласен. А и това, което си написал е гну.сна лъжа. Говори за себе си, а не за мен и за другите. Не ме познаваш, не познаваш и другите хора, независимо от това къде са родени и в коя част на България живеят, и нямаш правото да правиш такива обобщения, ясно ли ти е, ***?

12

Някой

преди 2 години

Нещо не сте разбрали. Макар, че съм от голям град, безкрайно уважавам хората от село. Всъщност техния живот често е пример за пълна отдаденост към децата и семейството. Уважавам ги, защото не мислят за своя комфорт и (не винаги, но често) живеят без лъжа. гражданите от селски тип, особено в малките градчета, са тези, които обичат да градят семейния си живот върху удобни малки лъжи; децата растат с тях и коаго пораснат, се оказват съвършено неподготвени за реалния свят и истинския живот.

11

Анонимен

преди 2 години

До PereklyНапротив, децата са длъжни на родителите си. Децата са длъжни да уважават родителите си,каквито и да са те. Децата да уважават родителите си ,защото те са получили живот от тях. Повечето родители осигуряват всичко необходимо за тяхното дете/ техните деца- като започнем от обгрижването, храната дрехите, дома и домашния уют, както и грижата, възпитанието, образованието. Такива, които смятат,че не са длъжни на родителите си, са неблагодарни .................