Снимка: istock

Генетичната предразположеност и хормоналната стимулация при намален фертилитет – това са най-честите предпоставки за бременност с близнаци или поне така сме свикнали да смятаме. Съществуват обаче и някои други фактори, които увеличават шансовете ви да имате многоплодна бременност. Ето кои са те.

Възрастта ви
 
Освен хормоналната стимулация, възрастта също е от значение. Жените над 30-годишна възраст имат по-големи шансове да заченат с близнаци или повече. Причината е в хормона FSH, който се повишава с възрастта. Пълното наименование на FSH е фоликулостимулиращ хормон, тоест хормон, който подпомага овулацията и отделянето на годни за оплождане яйцеклетки.
 
По-високите нива на FSH се дължат на това, че при по-възрастните жени е необходимо повече стимулиране на яйцеклетките, отколкото при по-младите. В някои случаи фоликулите реагират прекомерно на тази стимулация и отделят 2 или повече яйцеклетки.
 
Височина
 
Жените с по-висок ръст е по-вероятно да имат близнаци. Изследване, цитирано от verywellfamily.com констатира, че жените с ръст равен или по-висок от 164,8 см имат по-големи шансове да родят близнаци от тези с ръст, по-малък от 161,8 см. Причината за това наблюдение не е ясна. Една от теориите е, че значение има и начинът на хранене, както и генетичната предразположеност и фамилните фактори.
 
Брой раждания
 
Появата на близнаци е по-вероятна при жени, които са имали повече от една бременност в миналото.

Останалите фактори вижте в Az-jenata.bg тук

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.