Снимка: Istock

Животът е труден и фактът, че някои хора разполагат с по-големи финансови възможности не прави съществуването им задължително по-лесно. Не е лесно, защото е необходимо човек да умее да управлява средствата, които печели. Трябва да знае как да спестява, да харчи разумно и кога е уместно да влага парите си в свой проект, бизнес или да инвестира в имущество, или в нечий друг проект.

Светът на парите не е лесен за разбиране, затова е добре родителите да направят всичко възможно да научат децата си от най-ранна възраст на подход и разбиране към парите. Тези умения ще са им нужни, защото каквото и да правят в живота си по-нататък, парите ще са неизменна част от него.

Как да подходите към децата си, за да ги научите на отговорност към парите?

*За малки деца в детска градина или предучилищна възраст

Използвайте примера с буркана

Малките деца обичат да събират монети. Възползвайте се от тази тяхна страст, за да им покажете колко важна е спестовността. Не бързайте да им давате пари, когато поискат нещо да им се купи, а ги накарайте да събират парите си и да отделят от тях за нещата, които искат да си купят.

Давайте лични примери

Навиците към парите при малките деца се формират предимно чрез примери. До 7-годишна възраст това важи не само за парите, но и за по-голямата част от поведението и формирането на ценностната система на малките. Старайте се с действията си към вашите финансови средства да давате положителен пример на децата, за да попият от вашия опит.

Покажете им, че всичко струва пари

Когато детето ви поиска нова количка или кукла, в зависимост от това дали е момче или момиче, преди да му купите новата играчка му кажете колко струва и го накарайте да преброи монетите в буркана, за да прецени дали е събрало достатъчно или не. Така то ще се научи, че парите не падат от небето и всичко, което искаме в живота и от което се нуждаем има своята цена.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase