Снимка: istock

Все повече зачестяват случаите на агресия не само в училищата, но и на улицата, навън, в парковете и местата, където децата обичат да излизат и да се събират. Колкото и неприятна да е тази ситуация, няма как да отречем, че често чуваме или наблюдаваме случаи на агресия, вербална или физическа, между деца.

Ще кажете всеки да отговаря за постъпките и възпитанието на децата си, и ще сте прави. Редно е всеки родител да поеме отговорност за начина, по който (не)възпитава своето дете. Понякога обаче, много често дори, родителите са въвлечени в динамиката на ежедневието и без да усетят, могат да пропуснат важни моменти от развитието на детето и неговото възпитание.

Затова е важно във времето, което прекарваме с децата, макар и да ни се струва недостатъчно, да обърнем внимание на някои дребни, но съществени елементи от възпитанието като приучаването на добронамереност, съпричастност, толерантност, състрадателност. Развиването на тези ценни качества може да ви гарантира, че детето ще бъде по-малко заплашено от прояви на агресия. Предлагаме ви да се запознаете с някои малки стъпки, които помагат в тази специална възпитателна мисия.

Бъдете добър съсед

Личният пример винаги е по-вдъхновяващ за децата от патетичните речи за това колко е важно да сме добри, учтиви и мили към другите. Когато се държите любезно с околните и съседите ви например, това няма как да не повлияе на детето в посока и то да се държи по подобен уважителен начин. И обратното – ако детето наблюдава невъзпитано държание, използване на обидни епитети по линия на вашите съседи, то ще копира отношението и ще го прилага в своите връзки.

Зарадвайте приятел (или непознат)

Обръщате ли внимание на хората около вас, дали са добре, дали имат проблеми, дали се чувстват щастливи? Прегърнете приятел, който е нещастен и има нужда от подкрепа. Усмихнете се на непознат и му кажете „Добър ден“, дайте предимство на някого, докато карате колата. Подобни малки жестове правят цветовете в една обща картина да са по-светли и по-ярки. Когато детето вижда вашето добронамерено поведение, позитивното ви отношение към приятели, но и непознати, то неминуемо ще последва вашия пример, дори и несъзнателно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

19

пси до 18

преди 2 години

Знам! Когато индус утрепал жена си, защото заподозрял, че погледнала към друг индус, губернатора заповядал да го арестуват и съдят! Местните обяснили, че техните обичаи налагат такава жена да бъде наказана от мъжа си, това е традиция и сър губернатора трябва да уважи местните нрави! Губернатора казал, че в Англия има обичай такива да ги разстрелват, вързал го за един топ и го разхвърчал над тълпата! Факт!

18

Анонимен

преди 2 години

Добрите хора са често използвани, взимат минимална заплата и биват измествани от какички с къси полички, любимки на шефовете. ФАКТ !!!

17

Анонимен

преди 2 години

До пси 15Нали знаеш как са се държали англичаните с "роднините" на нашите роми, когато Велика Британия е колонизирала Индия?Идвайки тук, пенсионираните англичани се държат по друг начин. Те вярват, че са в бяла, християнска държава, която е член на ЕС. За ромите обаче тази държава е дойна крава, а основното й население считат за будали, защото учат и работят. В лицето на новодошлите англичани виждат същия тип будали.Значи, къде е проблемът? Част от нашето население не заслужава правата си.