Снимка: istock

Лятната ваканция е така чакана от децата, но за част от родителите се явява леко плашеща. Защо? Защото децата са свободни от сериозни ангажименти, ще потънат в света на игрите, повечето от които ще са във виртуална среда, а това никак не се нрави на възрастните. Игрите са прекрасен начин децата да се забавляват, но не са достатъчни, за да развият децата полезни качества и умения. Затова ви предлагаме няколко идеи, с които да се опитате да поддържате децата активни и на интелектуално ниво, така че в началото на учебната година да не им бъде трудно заради месеците на летаргия и откровено казано, мързелуване.

Обменяйте истории

Непрекъснато говорим колко е важно децата да четат книги, че развиват въображението им, помагат им да изградят критична мисъл и аналитични умения, но дали четем самите ние, възрастните? И справедливо ли е да изискваме от децата ни нещо, което ние не вършим в ежедневието си. Ще кажете как да стане, ние ходим на работа, тичаме по задачи, уморени сме. Разбираеми доводи, но не са достатъчно основание. В свободното си време вместо да гледаме телевизия или да сърфираме из социалните мрежи, бихме могли да четем. А след това да споделим с детето какви интересни истории сме прочели, а то да разкаже сюжета от книгата, която чете в момента. Обменяйте мисли, споделяйте истории и се наслаждавайте на контакта помежду си. По този начин помагате на детето не само да подобри уменията си да чете и разказва, но и ще повишите емоционалната му интелигентност.

Организирайте поход с интересни факти

През седмицата е трудно да си позволите приятна разходка в планината, но през почивните дни е задължително да организирате вълнуващо преживяване сред природата. Интересно за децата би било да организирате поход в някоя местност, посещение в пещера или друга природна или историческа забележителност, като задачата за хлапетата ще е да подготвят любопитни факти за въпросната дестинация. А по време на похода ще можете да ги обсъдите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase