Снимка: Istock

Всички родители са се сблъсквали с крясъците и силния рев на децата си. Нормално е малките да изпадат в нервни изблици, когато например нещо не им се позволява. Но когато това се случва твърде често и продължава прекалено дълго или става внезапно и неочаквано за родителя, нещо може да не е наред. Възможно е да е налице емоционална дисрегулация.

Джуди Кац, специалист по трудова психология, специализирала в областта на сензорната обработка и поведенчески проблеми разяснява пред purewow.com какво точно представлява емоционалната дисрегулация.

Какво е емоционална дисрегулация?

Емоционална дисрегулация, според Кац, се отнася до способността на човек да регулира, управлява реакциите си на дадени стимули.

Екстремните ситуации могат да бъдат пусков механизъм, отключващ определен тип поведение. Например, представете си, че колега ви е откраднал заслугите и си ги е приписал или сте хванали съпруга си в изневяра. Първото, което ви се иска да направите, е да свиете юмруци, да тропнете с всичка сила върху масата и да крещите колкото глас имате.

Разбира се, няма да го направите, защото повечето хора се научават да владеят емоциите си в определени случаи и според конкретната форма на общуване. Помислете само какво би се случвало, ако всеки път, когато искате да крещите, го правите. Дали щяхте да бъдете добре приети в обществото. Ами ако всеки правеше така?

Ето какво представлява емоционалната дисрегулация при децата. Ако неконтролируемите изблици се случват по-често от допустимото, ако са прекалено дълготрайни и успокояването на детето не идва въпреки опитите от ваша страна като родител, възможно е да става въпрос за емоционални проблеми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар