Снимка: istock

Всички сме казвали и казваме неподходящи думи към близки, приятели, колеги. С тях обиждаме без да искаме или нарочно, оставяме погрешно впечатление, объркваме, оставяме в неведение някого. Човешко е да се греши, но когато се отнася до възпитанието на децата, трябва да сме по-деликатни и осъзнати в това, което казваме, за да не нараним или объркаме детето.

Кои са думите, които родителите не трябва да казват на децата си?

„По-бързо!“

Ако закъснявате рано сутрин и чакате детето да се облече, недейте да му викате по този начин. Това изобщо няма да забърза процеса, а напротив – ще стресира детето и ще го накара да се чувства виновно, че не може да се оправи за излизане по-бързо. Вместо това направете подготовката за градина или училище игра за бързина. Шеговито обявете, че ще се състезавате кой по-бързо ще се измие, облече и закуси, за да е готов за тръгване. Това ще има много по-голям ефект.

„Остави ме на мира!“

Всеки родител има нужда от почивка понякога. Децата могат да ви извадят извън контрол, особено ако ви трябва минутка спокойствие да свършите нещо. Не бързайте да ги отпращате точно по този начин обаче, защото родителско поведение поражда поредица от проблеми в развитието и емоционалността на детето, които рефлектират и върху поведението му.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase