Снимка: istock

Децата са вече във ваканция и едно от най-важните неща е какво да измислим за тяхно занимание през лятото, така че да ги отдалечим максимално от телевизора и компютъра.

Повечето родители искат да предложат на децата си възможност за приятно занимание, което да запълва времето им, но и да им помогне да развият ново умения или да придобият полезни знания. Често се ориентираме към творчески работилници, езикови школи, курсове за млади програмисти, но сякаш забравяме за музиката. А тя, освен че ни забавлява и допълва емоционалното ни настроение, би могла да ни обогати и да допринесе за развитието на нови умения.

Ако търсите мотив да запишете детето си на музикален курс, било то за пеене или свирене на някакъв инструмент, ще ви запознаем с няколко любопитни твърдения за стойността на музикалните уроци в живота на едно дете.

Те подобряват академичните умения

Музиката и математиката са свързани и това не бива да ви учудва. Чрез разбирането и усещането на ритъма и звуците, децата се учат как да разделят, да създават фракции, да разпознават модели. Изглежда така сякаш музиката дава възможност мозъка на детето да разбере по-добре някои моменти от математиката именно чрез това натрупване на познания. Часовете по обучение на музикален инструмент пък запознават децата с основите на физиката. Например, подръпването на струните на китарата или цигулката учи децата на хармонични вибрации. Дори и инструменти без струни като барабани дават възможност на по-големите децата да изследват научни принципи, което само ще им бъде от полза в училище.

Развива физически умения

Някои определени инструменти като перкусии например, помагат детето да развие координацията и фината моторика, тъй като се изискват много движения на ръцете, раменете и краката. Този тип инструменти са прекрасни за деца с много енергия. Струнните и клавишните инструменти пък изискват друг тип движения на дясната и лявата ръка, подобрявайки техните възможности. Освен че укрепват и правят движенията по-стабилни, свиренето на музикални инструменти прави децата по-устойчиви в нестабилни позиции на тялото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase