Снимка: pexels

Всички сме били наранявани някога. Всеки носи болка или тъга в сърцето си, а причината може да бъде емоционална травма отпреди много години. Но както добре знаем, емоциите се контролират трудно, а негативните могат да нанасят сериозни поражения върху психиката, настроението, цялостната ни нагласа към живота. Понякога тези емоционални травми ни белязват така силно, че успяват да блокират цели аспекти от живота ни, да спрат дори нашето развитие.

Днес ще се спрем на няколко техники, които психолозите препоръчват, с цел да се освободим от този тежък емоционален товар и да продължим напред без бремето на минали болезнени преживявания.

1. Вземете решение да се освободите

Чувства, емоции, и то трупани с години, не могат да се изпарят с едно щракване с пръсти. Знаейки добре за нашите лични болки и емоционални травми, трябва да вземем съзнателното решение да се освободим от тях. Това означава, че са необходими усилия, които да насочим към постигането на тази цел. Когато правим съзнателно решение да променим нещо в живота си, ние поемаме отговорност да престанем да мислим за него, да спрем да си повтаряме и преповтаряме всеки детайл от случилото се, да позволим миналото да вземе превес над емоциите ни днес и сега. Когато разберем, че всъщност задържането на болката е наше решение, ще стане много по-лесно да се сбогуваме с нея.

2. Дайте израз на болката си

Покажете вашата болка и тъга, дали на човека, отговорен за нея или просто като й позволите да излезе от вас, споделяйки с приятел, дневник, дори писмо до човека (писмо, което няма да пратите). Тази част от процеса е важна, защото когато споделите и изнесете болката си наяве, тя вече няма да е във вашата глава и душа. Тя ще е извън вас и ще е много по-лесно да продължите напред.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 месеца

Удряш си два шамара, стягаш се, теглиш една и продължаваш напред, правейки конструктивни неща, а не деструктивни. Да се тръшкаш, че другите били едикакви си. Няма смисъл. Те са си такива - не можеш да ги промениш. Единственото в цялата ситуация, на което можеш да влияеш е себе си. Как ти приемаш нещата. Работиш, търсиш смисъла на живота в малките неща, радваш се на тях, даваш си сметка за това, което имаш, а не това, което нямаш... Това, че някой не те е оценил е негов проблем, не твой. Работиш.

8

Анонимен

преди 4 месеца

Започнете работа.

7

До 1 и 2

преди 4 месеца

При всяко положение е по-добре да направиш това не с платен партньор(ка), нито с надуваема кукла, а с човек, който наистина те харесва.
Не само изчезва по-голямата част от натрупаната негативна енергия и мрачни емоции, но и самочувствието ти става друго. да не говорим пък, че е полезно за здравето и във физически аспект. Разбира се, ако не е вирусоносител този партньор(ка) :)