Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници наближават, а заедно с тях се повишава и градусът на напрежението. Много хора изпитват депресивни състояния около празничните дни. Тревожността се повишава заради мисълта за прекарване на време със семейството, близките, фамилните срещи, които рядко минават гладко и без конфликти, развалящи празничното настроение.

Невинаги искаме да прекарваме празничното свободно време по установения традиционен начин. Това празнуване насила също допринася за нагнетяване на напрежение и изпадане в депресивни състояния.

Кои са причините за появата на празнична депресия и как да се предпазите от нея?

Подредете приоритетите си, за да намалите стреса

Според Американската психологична асоциация почти половината от жените и една трета от мъжете споделят за повишено усещане на стрес и напрежение около и по време на празниците. Празничните почивни дни са свързани не само с изцяло приятни занимания. Те предполагат харчене на пари, пътуване, уреждане на гостуване, поемане на множество ангажименти, които представляват основните поводи за притеснение.

За да намалите нивата на стрес, приоритизирайте ангажиментите си. Подредете графика си. Направете списък с нещата, за които ще харчите пари и помислете кои сред тях са най-наложителни, за кои можете да отделите определена сума, за кои не. Помислете и за план Б. Винаги е добре да имате резервни варианти, които да ви дават спокойствие, а не усещане за притискане и стрес.

Забравете за представата за идеално прекараните празници с идеалното семейство

Перфектни хора и идеални семейства няма. Отърсете се от приказната мечта за хармония, много смях и безоблачно прекарване на фамилните събирания. Винаги нещо може да се обърка. Във всеки момент може да възникне конфликт. Въпреки празничното време в годината, всяко семейство носи своите проблеми и би било ненормално да се правите, че ги няма.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

13

радостен

преди 6 месеца

Като си теглим куршума и депресията отшумява. До смъртта само мъки и тревоги за пари и сметки!

12

Илийката

преди 6 месеца

До Анонимен

Не съм писал, че трябва да се прекалява с духовността.

11

Анонимен

преди 6 месеца

До Илийката 7

А когато човек прекали с духовността и я превърне в мания става точно обратния ефект на здравия дух - психоза, дилюзия, илюзия!
Бог има разбира се но прекаления светец не му се нрави защото нашата човешка "перфектност" му е много досадна!