снимка: istock

Ниският брой сперматозоиди много често се свързва с фактори като дефицит на микроелемента цинк или пък липса на ценни витамини. Затова една от първите и най-лесни стъпки към подобряване количеството и качеството на спермата е да се обърне внимание на начина на хранене при мъжете. Това е особено важно за двойки, които правят опити за бебе или имат подобни намерения.

Според експертите по фертилно здраве има няколко храни, които стимулират количеството сперма и оказват благоприятен ефект върху качеството ѝ, постигайки го по естествен път. Ето някои от тях:

Черен шоколад заради антиоксидантите

В черния шоколад се съдържат много аминокиселини, които са се доказали с полезните си свойства и увеличават семенната течност. Черният шоколад е богат и на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, замърсяването и токсините, а те са свързани с репродуктивните способности при мъжете.

Но не бива и да се прекалява, за да не се стигне до наддаване на излишно тегло, което може да се окаже проблем за зачеването.

Чесън за движението на спермата

Ако не ви притеснява миризмата на чесъна, използвайте го често в ястията, които приготвяте. Той е сред най-добрите стимулатори на спермата. В чесъна се съдържат два прекрасни елемента – алицин, който подобрява кръвния поток към половите органи и предпазва спермата от увреждане, и селен, който е мощен антиоксидант, подобряващ качеството ѝ. Една-две скилидки чесън на ден е добро количество, за да постигнете положителен ефект.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase