Снимка: outnow.ch

Никой родител не би искал да вижда детето си да страда от ниско самочувствие, но за съжаление невинаги получаваме това, което желаем.

Твърде много деца днес се чувстват потиснати, именно заради света на силна конкуренция, в който живеем.

Работа на родителите е да засилят увереността на своите наследници. Така че независимо дали имате син или дъщеря, малко дете или тийнейджър, ето няколко полезни съвета как да повишите самочувствието на детето си и то да ходи с гордо вдигната глава:

1. Научете го да говори за чувствата си
Ако детето ви дойде при вас и ви се оплаче, че се чувства потиснато, помогнете му да идентифицира основните проблеми, които водят до неговите усещания. След това му предложете ефективно решение. Не го оставяйте да се оправя само в ситуацията и не го критикувайте заради това, че ви споделя негативните си емоции.

2. Въздържайте се от излишна критика
Ако детето ви има ниско самочувствие, не наливайте масло в огъня, като и вие го критикувате за щяло и нещяло. Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици, но това е вредно за децата ни. Ако те не могат да отговорят на вашите невъзможно високи, а понякога и ирационални стандарти, това си е ваш проблем. Не потискайте детето си като очаквате от него да е едновременно най-добрият ученик, най-успешният спортист и най-талантливият певец сред своите връстници.

3. Избягвайте сравненията
Нищо не прави едно дете по-неуверено в себе си от това собствените му родители непрекъснато да го сравняват с някой "по-добър и по-способен", дори това да е собственият му брат или сестра. Не му внушавайте, че не е това, което трябва да бъде според вашите стандарти. Така съвсем ще стъпчете самочувствието на детето си, а освен това ще събудите излишно съперничество между него и децата, с които го сравнявате.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase