Снимка: freeimages.com

Мозъкът е централата на нашето тяло. Той решава, той разпределя, той командва, той изключва функции, когато се чувства застрашен и отново той решава кога отново да бъдат задействани.

Изобщо, мозъкът е толкова сложен орган, че до ден-днешен на учените и лекарите не им стига ресурс, за да го разгадаят напълно, за разлика от всички останали органи в човешкото тяло.

Ние рядко се замисляме по какъв начин влияем на мозъка си. Дори рядко се сещаме за него, освен ако не ни заболи глава.

Но ежедневно ние му причиняваме доста страдания. Затова ще изтъкнем някои дейности, с които увреждаме собствения си мозък.

Злоупотреба със захар

Вярно е, че въглехидратите подхранват мозъка, но злоупотребата с добавени захари затормозява работата му. Проучванията показват, че постоянно високите нива на кръвна захар оказват сериозно влияние на паметта и способностите за учене и запаметяване на нова информация.

Липса на сън

Здравият сън е от първостепенна важност за добрата работа на мозъка. Колкото повече се натрупва липса на сън, толкова по-затруднен е мозъкът. Той има нужда от постоянна почивка. Доспиването в други часове не компенсира липсата на здрав сън всяка нощ минимум по 8 часа.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase