Снимка: Sxc.hu

Като човешки същества, ние сме преди всичко рационални. Ние мислим логично, вземаме решения въз основа на най-добрите интереси на себе си и близките си, правим нещата, които трябва да направим, за да оцелеем и процъфтяваме и т. н. В същото време нашето мислене понякога е нерационално и предубедено. Явно става въпрос за еволюционен пропуск на мозъците ни.

Ето и някои когнитивни изкривявания, които нашият мозък прави:

1. Човек се фокусира по-често върху негативното

Според психолога Рик Хенсън, автор на книгата „Hardwiring Happiness“, мозъците ни са детектор за лоши събития. Затова негативният опит се помни много повече от положителния. Мозъкът ни непрекъснато сканира за потенциални заплахи, което е разбираемо предвид еволюцията. Днес хората не са изправени пред заплахата да бъдат изядени от дивите животни, но са все така по-чувствителни към лошите новини в сравнение с добрите.

„Пристрастието ни към отрицателните събития е нещо като бъг в мозъка ни през 21 век“, заявява Хенсън пред вестник Huffington Post. „За нас е някак трудно да се учим от положителните си преживявания, а вместо това трупаме опит и мъдрост от проблемите в живота си.“

2. Виждаме конспирации, когато няма такива

Много хора търсят причинно-следствена връзка на места, където такава просто няма. Хората имат теории за случайностите, търсят конспирации и заговори, където няма такива, вярват, че в определени числа има скрит код или че някои думи носят специално значение и т. н. Този начин на мислене ни позволява да вярваме, че разбираме околната среда и че имаме контрол над нея. Тоест, човек сляпо вярва, че ако яде червена гъба ще умре. Той обаче може и да греши, защото това, в което вярва, може да е плод на въображението му. Тази тенденция да се търсят връзки и модели в случайни събития си има име в психологията и то е „apophenia“.

3. Не виждаме това, което е точно пред нас

Ние търсим кодове и се съмняваме за конспирации, когато такива няма, но понякога не сме наясно с нещата, които се случват точно пред очите ни. Според учените това, че хората забелязват нещата избирателно, е вид феномен.

За останалите "бъгове" може да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase