Снимка: outnow.ch

През 2011 г. в САЩ се провежда най-голямото проучване в света на романтичните взаимоотношения между хората. В него участват над 100 000 души и са събрани много мнения, коментари и изводи, които влизат в книга с името NORMAL BAR, написана от Кристина Нортръп. Пепър Шварц и Джеймс Уайт.

Една от основните теми, изследвани вътре, е щастието на двама души във връзка и кога тя трябва да бъде прекъсната. Оказва се, че 50% от всички женени двойки в даден момент развалят семейството си. Както знаем, късането е трудно нещо и затова повечето хора предпочитат да лъжат, изневеряват, да страдат и какво ли не, за да го избегнат.

В труда се споменава, че ¼ от партньорите са изключително нещастни във връзките си, но продължават да ги влачат година след година. Те си повтарят: „Това е най-доброто, което мога да получа" или „Просто така стоят нещата".

Авторите са убедени, че тези хора могат да бъдат далеч по-щастливи и да имат по-добри връзки. Дори да се опитат да подобрят настоящата, в която не се чувстват особено комфортно.

Щастието не е само въпрос на късмет, то се създава и се пази. Щастливите двойки общуват много помежду си и споделят не само физическа интимност. Успешната връзка има и своите спадове, но когато и двете страни желаят тя да се „оправи" те полагат необходимите усилия и изглаждат нещата.

Когато единият партньор откаже да участва в оживителния процес на отношенията, те се късат.

Кой от двата пола е по-склонен да скъса връзката?

Според анализираните данни няма никаква тенденция, която да обвини единия пол като по-немарлив и нежелаещ да се потруди за спасяването на връзката. Мъжете и жените еднакво са склонни да обмислят различни възможности, когато има проблем. 37% от запитаните споделят, че мислят за раздяла през цялото време. 33% също са склонни да приемат тази опция, но не са обсебени от нея. 12% въобще не я допускат като възможност, а 20% разкриват, че рядко я разглеждат като вариант.

При нещастните двойки цифрите, клонящи към раздяла, стигат до 87%.

Медиите влияят ли на решенията в личния живот на хората и то в посока за раздяла, когато при двойката има проблем?

Като се има предвид купищата изследвания, които потвърждават, че медиите влияят върху човешките взаимоотношения, в книгата NORMAL BAR се разглежда и тази тема. 37% от жените и 36 % от мъжете признават, че са повлияни от медиите.

Това е тревожно, защото може да се получат огромни грешки, когато хората сравняват реалния си живот с изкуствено представения илюзорен свят на екрана. Никоя връзка не може да сравнява своите върхове с тези, които вижда в холивудските продукции. Поне не и през цялото време!

Какво притеснява най-много тези, които са решили да напуснат партньора си?

Това, което най-много плаши и мъжете, и жените, е фактът, че после може да съжаляват за стореното. 37% от жените и 27% от мъжете споделят, че не искат да съжаляват цял живот за постъпката си и това ги кара да се колебаят. Повечето разбират, че не могат да предвидят бъдещето и дали раздялата е грешка и смятат, че веднъж направят ли го, после не могат да го поправят.

Вторият по големина страх е търсенето на нова половинка. Това е причината 18 % от мъжете и 12 % от жените да не напускат партньорите си, макар да не са особено щастливи с тях.

Третото най-плашещо нещо е самотата, страхът да не останеш без половинка. Той е спирачка за 11 % от мъжете и 14% от жените.

Изненадващо децата не са сред главните причини, които могат да задържат двама души заедно, макар и без любов. Това разбива стереотипа: „Да останем заедно заради децата".

Парите или по-точно техният недостиг по-скоро „мотивират" дамите да търпят партньорите си.

Кога е време за раздяла, прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase