Снимка: Reuters

Всички искаме да сме весели, радостни, доволни, усмихнати, сити, богати. Копнеем да сме щастливи. Но не е ли по-лесно вместо да гоним химерното щастие, да се освободим от капаните на нещастието.

Лесно е да провалим живота си, затова нека се замислим върху няколко неща, които ни правят нещастни и които е добре да се опитаме да поправим, да избягваме. Основното правило е да проумеем, че сме нещастни не заради обстоятелствата и хората в близкото ни обкръжение, а заради самите нас.

Не бъркайте щастието с благополучието – има много примери за хора с пари, които са нещастни до дъното на душата си.

1. Оплакваме се, че нямаме пари

Вземете пример от българския пенсионер – даже паметник трябва да му издигнат, а най-доброто място за такъв монумент е пред парламента! Възрастните хора в България се оказаха най-голямата жертва на прехода от социализъм към демокрация: орязаха им пенсиите, децата и внуците им се разпиляха по тази пуста чужбина и сега няма кой да ги погледне на старини. Така че, когато ви е трудно и тъжно, спомнете си, че нашите майки и бащи, баби и дядовци се издържат месечно средно с 200-300 лв. на човек, че не си купуват нови дрехи, ядат най-евтината храна, всичките им пари отиват за лекарства и сметки и едвам скътават по някой лев за подарък на внучетата за рожден ден или Коледа.

2. Оплакваме се, че времето е лошо

Живеем в умерения климатичен пояс, с четири сезона и сега сме зима. Естествено е да е студено, да вали сняг и да духа вятър. Няма лошо време – има неподходящи дрехи.

3. Крием се от проблемите

„Не отлагайте днешната работа за утре“ – народът го е казал пределно кратко и ясно. Бягането от задачите и заравянето на главата в пясъка като щраус няма да ви реши проблема. Заемете се с него още сега.

4. Гледаме в чуждото канче/хладилник

Не ровете, не обсъждайте, не клюкарствайте за живота на приятели и роднини. Кой каква кола имал, съседката ходи на йога – виж как си угажда, сватовете тръгват пак на екскурзия, а ние броим стотинките. На кой какъвто му бил късметът! А може би освен късмет, те разчитат и на собствените си две работливи ръце. Инвестирайте в умения и знания, развивайте се, усвоявайте новите технологии, бъдете в крак с новото, възпитавайте така децата и внуците си и щастието рано или късно ще кацне и на вашето рамо.

5. Общуваме с неприятни хора

Откажете среща с неприятни хора, ограничете контактите си с тях, дори да са ви роднини. По-добре прекарайте няколко часа сами, отколкото в лоша компания.

6. Знаем много за здравословния живот, но не го спазваме

Заринати сме с книги за правилно хранене, готвене, гимнастика у дома, упражнения за анти стрес, но нищо не правим. Теория много, практика няма. Живеем живота си както досега – ден да мине, друг да дойде. Нали аптеките, лекарите и болниците са за това – да ни лекуват. Съвсем естествено е да боледуваме, няма напълно здрави хора. Тъкмо обратното – това е най-голямото клише, с което трябва да се преборим.

7. Робуваме на клишета

Не бъркайте клишетата с традицията. Освободете се от стари, закостенели правила на общуване и начин на живот. Най-честият мотив за действие е: „Какво ще кажат другите!“, „Правя го, защото така се прави!“. Поставете вие началото на нови правила, на нови хубави семейни традиции.

И някой по-общи неща: бъдете егоисти в малки дози, не се опитвайте да променяте другите на всяка цена, не се страхувайте да прекъсвате кухи приятелства и да създавате нови, променяйте се – промяната е най-сигурният начин да се чувстваме живи и щастливи.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase