Снимка: outnow.ch

Някои хора буквално се изгубват в мисли за това, какво представлява живота им. Какво искат от него, какво са постигнали досега, какво все още нямат, какво би трябвало да имат и т.н. Понякога подобни мисли са толкова замайващи, че можем да изгубят пътя без да се усетят.

Когато Сократ е казал: "Непроученият живот не заслужава да се живее", едва ли е имал предвид постоянно да умувате над стресиращите ситуации от настоящето, миналото и евентуалните от бъдещето си. Това фиксиране може да бъде един от най-разрушителните умствени навици, който вероятно е причинител на стреса, депресията, който може да изцеди вашата увереност, способността ви да решаваме проблеми и чувството ви за контрол над живота.

Ако непрекъснато се питате: „Защо това ми се случи на мен? Какво означава това?", "Дали не съм неудачник?" и т.н. това определено е тревожно.

Когато се притеснявате, какво може да ви се случи и размишлявате за бъдещето, вие обикновено сте обсебени от идеята за миналото. Тоест, фокусирате се върху негативните събития от минало си и умирате от страх нещо да не се обърка в бъдеще.

Има няколко стратегии, които могат да ви помогнат да спрете тези мисли за живота и неговия смисъл и просто да живеете. Ето ги и тях:

1. Винаги, когато можете - предприемайте действия

Хората, които се обсебват от мисълта за живота си имат навика да анализират всичко (най-вече проблемите). Ако проблемът е специфичен и решим, опитайте се да го превърнете в конкретно решение. Вместо да си мислите: "Аз изоставам в кариерата и винаги ще взимам ниска заплата", се надъхайте да си потърсите нова работа, където ще се чувствате по-полезни и където ще имате възможност за израстване в служебната йерархия.

2. Предизвикайте себе си

Хората, за чийто тип говорим, са склонни да драматизират или преувеличават смисъла на събитията в живота си. Ако шефът не ги поздрави сутринта в асансьора, те веднага си мислят, че той не ги харесва или не е доволен от работата им. Вероятно той просто е бил разсеян или сънен.

Ако имате подобен проблем опитайте се да си групирате/насочите мислите в друга посока и кажете „Не" на негативните мисли.

3. Пренасочвайте вниманието си

Винаги, когато ви обземат мрачни мисли си намерете друга работа. Започнете да спортувате нещо, което комбинира активност и социален контакт, като например тенис. Можете да се занимаете с някакви настолни игри като игра на карти, скрабъл, табла и т.н. Сред другите ви опции са да поиграете с децата си или с домашния си любимец, да идете на кафе с приятел, да си поговорите със съседа или да си пуснете хубав филм.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase