Снимка: Reuters

Обедната почивка е регламентирана с Кодекса на труда – у нас най-често е 1 час, но има частни фирми, където по договорка се почива половин час за сметка на намаления работен ден.

Този отдих ни е даден, за да си възстановим силите и да можем да продължим да се трудим ефективно през следващите 4 часа. За какво най-често използваме ценните 60 минути по обед?

1. Обяд – на крак, в трапезарията, пред компютъра или пък ядете бавно, внимателно – по всички правила на здравословното хранене.

2. Интернет зомби – само чакате стрелката на часовника да опре до 12, веднага отваряте страницата на социалната мрежа и потъвате в дебрите й.

3. Лични неща – да позвъните на мъжа, приятелката, детето; да отидете до данъчното, поликлиниката; да напазарувате за вечеря или бърз лежерен моден шопинг и др.

4. Фитнес – ако има уреди в офиса или в близката спортна зала; просто пешеходна разходка из района на „чист“ градски въздух. Възможно е да отидете на фризьор, козметик или СПА процедура.

5. Самоусъвършенстване – пишете си домашното за вечерния курс по английски, уеб програмиране, фотодизайн.

6. Четене на книга – вярно, че пак очите и умът са заети, но преживяването с любимите герои е отпускащо.

7. Клюки и цигари – обедната почивка е време за социализация и сплотяване на колектива. Опитайте се да отсеете полезните от циклещите теми и се включвайте само в полезните за вас разговори.

8. Секс – да! 60 минути стигат да отскочите до близкия хотел или квартира и да изживеете интимна физическа наслада. В екстремни случаи може и в тоалетната или в асансьора. Питайте опиталите.

Психолози съветват: Излезте от офиса дори и в лошо време и си изключете телефона. Това е вашето време за почивка. Иначе рискувате шефът работохолик да ви прекъсне още на супата или невъзпитан клиент да ви поиска много спешна справка.

Още интересна информация и полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase