Снимка: БГНЕС

Катарският служител, отговарящ за провеждането на Световната купа през 2022 г., заяви, че броят на работниците мигранти, загинали по проекти, свързани с Мондиала, е "между 400 и 500".

Генералният секретар на Върховния комитет за изпълнение и наследство Хасан ал-Тавади направи това признание в интервю, но заяви, че точната цифра на броя на смъртните случаи все още се "обсъжда".

"Оценката е около 400", каза Тауади в телевизионното предаване "Пиърс Морган без цензура". "Между 400 и 500. Не разполагам с точна цифра, това е нещо, което се обсъжда.

"Една смърт е твърде много, това е толкова просто. Но всяка година стандартите за здравословни и безопасни условия на труд на обектите се подобряват, поне на нашите обекти, обектите за Световната купа, тези, за които отговаряме. Определено до степен, в която имате синдикати, които оценяват работата, извършена на обектите за Световната купа, и подобрението."

След интервюто коментарите на Тавади предизвикаха гняв, като Никълъс Макгийън от групата за защита на правата на човека "Fair Square" заяви: "Това е само последният пример за непростимата липса на прозрачност на Катар по въпросите на смъртните случаи на работниците. Нуждаем се от точни данни и задълбочени разследвания, а не от неясни цифри, обявени чрез интервюта в медиите. ФИФА и Катар все още трябва да отговорят на много въпроси, не на последно място къде, кога и как са загинали тези мъже и дали семействата им са получили обезщетение."

Върховният комитет винаги е твърдял, че от началото на строителството за турнира през 2014 г. на стадионите за Световната купа е имало само три смъртни случая, свързани с работата, и 37 смъртни случая, които не са свързани с работата, сред работниците мигранти.

През 2021 г. в. "Гардиън" публикува изследване, което показва, че над 6500 работници мигранти от пет държави - Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка - са починали в Катар в периода от началото на 2011 г., годината след като страната спечели правото да бъде домакин на Световната купа, до 2020 г.

Въпреки че данните на вестника показват общия брой смъртни случаи по всички причини и на всички места, активистите винаги са твърдели, че Световната купа е предизвикала увеличаване на броя на работниците мигранти, пътуващи към страната. По това време МакГийн заяви: "Много значителна част от работниците мигранти, които са починали от 2011 г. насам, са били в страната само защото Катар е спечелил правото да бъде домакин на Световната купа".

Правителството на Катар не оспори данните на Guardian, но заяви, че "смъртността сред тези общности е в рамките на очакваното за размера и демографските характеристики на населението". Официалната цифра от три смъртни случая на Световната купа, свързани с работата на стадиона, беше повторена от ФИФА и използвана в речта на нейния президент Джани Инфантино в обръщение към Европейския съвет по-рано тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase