Снимка: архив, БГНЕС

Нови стачки и демонстрации се провеждат днес във Франция срещу реформата, с която се предвижда възрастта за пенсиониране в страната да бъде повишена от 62 на 64 години.

Властите в страната очакват в протестите, организирани от водещите френски профсъюзи, да се включат до 600 000 души. Преди месеци протестиращите срещу пенсионната реформа бяха значително повече, отбелязва ДПА.

Още по темата
Поради днешните трудови протести се очакват нарушения в графика на железопътния и въздушния транспорт във Франция, информира Блумбърг.

Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съобщи, че днес е планирано да не пътуват 10 процента от нейните влакове.

Фирмата Ер А Те Пе (RATP), която управлява обществения транспорт в Париж, обяви, че се очаква той да се движи по график.  

Стачните действия вероятно ще се отразят най-сериозно на гражданските полети в страната. Френската Генерална дирекция за гражданска авиация (DGAC) е поискала от авиопревозвачите да ограничат дейността си на парижкото летище "Орли", както и на аерогарите в Лион, Марсилия, Ница, Тулуза и Нант.

Някои училища във Франция днес може да останат затворени поради трудовите протести, пише Блумбърг.

Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, разглежда спорната пенсионна реформа като свършен факт. Профсъюзите във Франция и някои представители на опозицията обаче смятат, че може да предотвратят влизането й в сила на 1 септември.

Френската опозиция ще се опита да спре реформата чрез предложение за законодателна промяна, което ще бъде разгледано в четвъртък в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция - бел. р.). То обаче едва ли ще бъде одобрено, отбелязва ДПА.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.
(БТА, Пламен Пенчев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase