Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната заяви днес, че са отблъснати три украински атаки срещу граничещата с Украйна Белгородска област, предприети, според него, от проукраински бойци, а интензивният артилерийски обстрел е наложил частична евакуация на региона, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руските въоръжени сили съвместно с подразделения на граничната служба и Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия са попречили на украински отряди да преминат руската граница и са ги отблъснали обратно на украинска територия, пише в изявлението.

Руското министерство на отбраната уточни, че трите осуетени нападения са били близо до град Шебекино, и обвини Украйна, че използва, по думите му, "терористични формирования", за да извършва умишлени атаки срещу руски цивилни.

По негови данни са били убити повече от 30 украински бойци и унищожени четири бронирани бойни машини.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

По-рано "Руският доброволчески корпус" - крайнодясна паравоенна групировка, съставена от етнически руснаци, които подкрепят Украйна - каза, че е извършил атака на руска територия.

Москва обвини украински "терористи", че атакуват западната руска граница, но Киев казва, че там действат руски доброволци, противници на Путин. Украйна отрича да е замесена, но представители на руските власти твърдят, че въпросните бойци са проксита на Киев.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза по-рано днес, че най-малко девет души са били ранени, а на няколко сгради са били нанесени щети при обстрел, при обстрел от страна на украинските сили през нощта. Той допълни, че в жилищна сграда в граничния град Шебекино е избухнал пожар, а на административна сграда в същия град са били нанесени щети, вследствие на обстрел с 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Град", посочва Ройтерс.

Губернаторът посочи, че стотици жени, деца и възрастни хора вече напускат района, и добави, че е информирал президента Владимир Путин за развитието на ситуацията.

"Най-големият общински център за временно настаняване постепенно се запълва, така че всички пристигащи от Шебекино се изпращат организирано в други незаети центрове", написа губернаторът в "Телеграм"./БТА, Алексей Маргоевски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase