Снимка: архив, БГНЕС

По-малко от месец преди президентските и парламентарните избори в Турция на 14 май президентът Реджеп Ердоган официално постави началото на доставки на природен газ през тръбопровод от находището "Сакария" в Черно море.

Той обяви, че за период от един месец от днес всички свързани с мрежата домакинства ще могат да използват безплатно колкото искат газ, а след това в продължение на една година няма да плащат за количества до 25 кубически метра на месец.

Церемонията започна в 20,23 ч. - символично напомняне за навършващия се през тази година един век от създаването на Турската република през 1923 г., предаде БНР.

Находището "Сакария" е от 2020 година, а газопроводът по дъното на морето достига до брега в провинция Зонгулдак - на около 400 километра източно от Истанбул. Първоначално добивът ще е около 10 милиона кубически метра дневно, което ще осигури около 6 процента от потреблението в Турция.

Ердоган отбеляза на церемонията, че когато експлоатацията на кладенците в "Сакария" достигне пълния си капацитет, Турция ще си осигурява сама 30 процента от необходимото й синьо гориво.

Заедно с още едно черноморско находище от миналата година се смята, че Турция разполага със залежи от над 700 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase