Снимка: Pixabay/PIRO4D

Нов турски наблюдателен сателит ще бъде изведен в орбита следващата седмица, съобщи днес турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„IMECE – нашият първи наблюдателен сателит с висока резолюция, произведен с местни и национални средства, ще бъде изстрелян в орбита на 11 април. Ние ще продължим да се развиваме в глобалната космическа надпревара благодарение на нашите квалифицирани човешки ресурси, възможностите, които осигуряваме и технологиите, които развиваме“, написа в Туитър турският президент.

IMECE е произведен от Института за изследвания и развитие на отбранителната промишленост към Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TUBITAK).

Управляващата партия в Турция ще се яви на парламентарните избори със 70% обновен списък на кандидатите за депутати

Сателитът, който е предназначен за наблюдение на повърхността на Земята, ще бъде изведен в орбита на височина от 680 километра. Той разполага с електрооптична сателитна камера с разделителна способност под един метър.

С новия сателит, групата на турски спътници в околоземна орбита, ще нарасне до 10 апарата, отбелязва агенция ТАСС. Сред задачите на новия спътник ще бъде събиране на информация за нуждите на отбраната, борбата с природните стихии, наблюдение на климатичните процеси и на селскостопанската дейност. Сателитът ще бъде готов за пълноценна работа 48 часа след въвеждането му в орбита за период от пет години, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase