Снимка: архив, БГНЕС

Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален до 2030 г. вместо до 2045 г. се провали, тъй като не беше достигнат необходимият минимален брой гласове "за", съобщиха регионалните изборни власти, цитирани от ДПА.

След преброяването на около 98 процента от бюлетините и гласовете по пощата стана ясно, че в полза на поправката са гласували около 423 000 души, а против - 405 000.

Въпреки това, за да бъде приета, мнозинството от избирателите трябва да гласува "за" и също така да съставлява най-малко 25 на сто от гражданите с право на глас или 608 000 гласа "за" от електорат от 2,4 милиона души.

Гражданска инициатива, наречена "Климатично презареждане", инициира плебисцита, след като събра около 260 000 подписа миналата година.

Активистите се надяваха да окажат натиск върху правителството на града провинция да ускори мерките за борба с изменението на климата в столицата.

На национално ниво Германия се стреми да бъде неутрална по отношение на климата до 2045 г.

(БТА, Любомир Мартинов)

 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 месеца

Според данните в статията съотношението на нормалните хора и зелените зомбита взели участие в гласуването е 50/50.Значи дела на зелените е 423000 от 2.4 милиона население!Това е хубава новина все още има надежда за света.

17

Анонимен

преди 2 месеца

вегани,хрупат марули моркови,взеха да не се къпят за да не замърсяват природата,не са за понасяне,третополови същества.

16

Анонимен

преди 2 месеца

Дойче Бан не работи редовно,Луфтханза спря,мръсно е,здравните каси не щат да плащат зъболичението,договори и срокове не се спазват,DE не е това ,което беше