Снимка БГНЕС

Днес сутринта в Германия в голяма операция са задържани 19 души. Операцията е продължение на разследването срещу опита за преврат на т.нар. Райхсбюргери (граждани на райха).

През декември във Франкфурт за същото бяха арестувани принц Хайнрих ХIII Ройс и негови съмишленици. Федералната прокуратура повдигна тогава обвинения на около 50 мъже и жени - десни екстремисти, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Днешната операция е проведена в 7 германски провинции и Швейцария, съобщават "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг". При обиска в Ройтлинген, провинция Баден-Вюртемберг един от заподозрените произвежда изстрели и е ранен полицай. Стрелецът е арестуван. Според германските медии сред обискираните има много действащи полицаи и военни. Някои от тях продължили да поддържат мрежата за организиране на въоръжен държавен преврат.

"Дойче Веле" отбелязва, че според германската агенция за вътрешно разузнаване, Службата за защита на конституцията (BfV), в страната има около 21 000 райхсбюргери, от които 5% са класифицирани като крайно десни екстремисти. Повечето райхсбюргери са мъже. Средната им възраст е над 50 години. Част от привържениците са бивши военни.

Райхсбюргер възниква през 80-те години на миналия век и добива популярност през второто десетилетие на този век.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase