Снимка БГНЕС

В България социалните неравенства са много големи. Разликата между най-богатите и най-бедните е 8 пъти и това влошава качеството на живот. Тези неравенства са толкова високи, че могат да се срещнат на много малко места по света – в африкански държави, които са пред гражданска война“, заяви пред БНТ доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Също така у нас се наблюдава и друго неравенство – раждаемостта е или много ранна, на около 15 години при по-необразованата част от населението или прекалено късно при по-образованите дами.

8 милиарда достигна населението на света още в края на миналата година. От ООН прогнозират, че между 2050 г. и 2060 г. хората на планетата ще наброяват 10 милиарда. След това експертите прогнозират спад или застой на популацията. Най-бързо се увеличава населението в най-бедните страни. В България, както и навсякъде в Европа, тенденцията е низходяща. Намалява и населението на Русия и Япония.

За да може населението да остане такова, както е било преди това, приблизително е изчислено, че при ниските равнища на смъртност, които сме достигнали, е необходимо една жена да ражда средно 2,1 деца.

Противно на прогнозите, че много хора ще умрат от глад, според доклад на Световната федерация за борба със затлъстяването до 2025 година, повече от половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase