Италианските власти станаха обект на критики, след като лодка с 47 мигранти се преобърна по време на спасителна операция в Средиземно море на 160 километра от Бенгази. 30 души все още са в неизвестност след неуспешен опит хората да бъдат прехвърлени на либийски товарен кораб, предаде кореспондентът на БНР.

Бреговата охрана на Италия беше обвинена, че е забавила спасителните дейности и не е реагирала своевременно. Случаят обаче е особен, защото лодката е бедствала във води, където за спасителните дейности отговаря либийската брегова охрана.

Драмата в бурното море е продължила 27 часа, през които са били подадени неколкократни сигнали за помощ.

В кратко съобщение италианската брегова охрана обяснява, че не се е намесила, тъй като гумената лодка се е намирала във води извън италианската зона за спасителните операции. Били са помолени ситуацията да  наблюдават преминаващи  търговски кораби. Един от тях започва да качва мигрантите на борда си, но лодката се обръща и се спасяват само 17 от общо 47 от тях.

Oт организацията Аlarm Pfone, която предоставя комуникационна връзка за бедстващи лодки, обвиняват италианските власти, че като информирани за спешността и опасната ситуация са забавили умишлено спасяването на хората.

“Не бива да се злоупотребява с бедствията и смъртните случаи", заяви външният министър на Италия Антонио Таяни.

За опозицията поредната трагедия в Средиземно море е "срам за Италия и Европа".


 

Коментари Напиши коментар

25

българка

преди 2 месеца

Явно не рабирате съвсем точно проблема - а той е, че са ги качили на товарен либийски кораб, който естествено ще ги върне обратно в Либия !!!! Ей това им е проблема на либералчетата - че оцелелите нашественици няма да дойдат в Европа, а не че няколко от тях са се удавили !Иначе това си е ИНВАЗИЯ ! ДОКОГА ТАКА ?!?! Снимката е толкова красноречива - млади, здрави, мързеливи мъже. Искат в Европа, за да лежат, крадат и безчинстват! И нашите управляваши са на тяхна страна, за съжаление!

24

Веселинъ 7112136860

преди 2 месеца

А торбите с хашиша изплуваха ли или ромите италианци си ги приватизираха?Ро...Римски междуособици,дами и господа...ромски трагикомедии!

23

Чисти арийци

преди 2 месеца

Чисти арийци пристигат с хиляди, да обогатят генома на евротуземците.