Снимка: архив, БГНЕС

Полицай бе тежко ранен с огнестрелно оръжие снощи в Северна Ирландия – нападение, единодушно осъдено от политическите лидери на страната, предаде Франс прес.

Според местната полиция, разследваща случая като опит за убийство, полицаят, който не е бил на служба, е настанен в болница и снощи се е намирал в "критично, но стабилно" състояние.

По него е стреляно, докато е бил на тренировка по футбол в спортен комплекс в град Омаа, в центъра на британската провинция, и полицията търси очевидци.

Според местния печат се издирват двама заподозрени във връзка с инцидента.

През април 2021 г. бе поставено взривно устройство под колата на полицайка, паркирана пред дома ѝ; отговорност пое групировката Нова ИРА, отцепила се от Ирландската републиканска армия.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "ужасен от срамната стрелба срещу полицай, който не е бил на служба, тази вечер в Омаа". "В обществото ни няма място за онези, които се стремят да вредят на служителите, които защитават населението", добави той в Туитър.

Заместник-председателката на северноирландската републиканска партия "Шин Фейн" Мишел О'Нийл порица това "скандално и срамно" нападение.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Джефри Доналдсън, лоялен към властите в Лондон, осъди "подлеците", замислили нападението. "Тези терористи няма какво да предложат и трябва да бъдат изправени на съд", каза той.
(БТА, Андрей Шарков)

 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 месеца

Започна се. Свобода за Северна Ирландия!

3

Анонимен

преди 3 месеца

До 1: Ами ти какво ги гледаш разпадащите се западняци? Беж в блатная.

2

Анонимен

преди 3 месеца

Ерин го брах!