Снимка: БГНЕС

Полският министър на спорта Камил Бортничук заяви в четвъртък, че очаква няколко десетки нации да се противопоставят на включването на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. "Мисля, че следващата седмица... много твърда позиция от страна на представители на тези 40 страни ще види бял свят", каза той пред държавната телевизия. Позицията ще "много ясно се противопостави на участието на руснаци и беларуси в олимпийските игри", добави той. Според министъра в тези страни ще фигурират членове на Европейския съюз и Великобритания. Бортничук също спомена Съединените щати, въпреки че Белият дом в четвъртък заяви, че ще подкрепи разрешаването на руски и беларуски спортисти да се състезават като неутрални.

Министрите на спорта от групата имат предвиден видео разговор за 10 февруари, добави той. През последните няколко дни станахме свидетели на нарастващ дебат около Игрите в Париж през 2024 г. Украйна призовава руските спортисти да бъдат напълно забранени заради бруталната инвазия на страната им в Украйна, като украински спортисти са сред жертвите. Русия настоява всички ограничения да бъдат премахнати, заявявайки, че Олимпиадата не трябва да се политизира. Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че проучва "път" за участие на руснаците в летните игри, вероятно като неутрални спортисти.

По-рано в четвъртък Бортничук и колегите му от балтийските държави публикуваха съвместно изявление, в което критикуваха МОК. "Естония, Латвия, Литва и Полша осъждат усилията на Международния олимпийски комитет да върне в международни състезания спортистите на страните-агресори Русия и Беларус“, се казва в съобщението. Усилията за включване на спортистите „под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни също чрез използването на спорта като отвличане на вниманието от незаконната агресия срещу Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase