Снимка: архив, БГНЕС

В най-големия пакистански град от следващата седмица ще бъдат пуснати автобуси само за жени, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Това е стъпка, приветствана от активистите, които се борят срещу тормоза над жени в това патриархално общество, отбелязва агенцията.

От 1 февруари най-малко 10 автобуса в розов цвят ще започнат да се движат из Карачи. Те ще превозват работещи жени, ученички и студентки, каза говорител на регионалното правителство на провинция Синд.

Инициативата има за цел да предотврати случаите на тормоз над жени в обществения транспорт, които са се увеличили в последно време. Проектът е първият по рода си в Пакистан.

Карачи е най-оживеният и многолюден град в Пакистан, като населението му надхвърля 20 милиона души. Престъпленията срещу жени там са често срещано явление, посочва ДПА.

Новите автобуси ще бъдат обслужвани само от жени, с изключение на шофьорите, които ще бъдат мъже. Правителството на провинция Синд планира да увеличи броя на тези автобуси и те след време да се движат в целия град.

"Това ще допринесе много за правата на жените в Пакистан", заяви актрисата и правозащитничка Ифат Омар.

"Това определено е насърчаваща стъпка и ще помогне на жените да се чувстват в безопасност, докато пътуват до работа и учебните си заведения", каза студентката Асифа Хан, която от години пътува ежедневно из Карачи. Тя добави, че хиляди млади жени са принуждавани от консервативните си родители да прекъснат своето обучение и да напуснат работа само защото няма подходящ транспорт.
(БТА, Габриела Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase