Снимка: БГНЕС/EPA

При стрелба в синагога в Източен Йерусалим по време на молитва за Шабат днес са загинали седем души, а най-малко трима други са получили огнестрелни рани, съобщиха от израелската служба за спешна помощ "Маген Давид Адом".

"На този етап от нападението има осем жертви на огнестрелни оръжия: петима са обявени за мъртви на място, трима са транспортирани до... болница, включително 70-годишен в критично състояние, 20-годишен в тежко състояние и 14-годишен в умерено до тежко състояние", заявиха от МДА. В последствие беше обявено, че двама от тежко ранените също са починали.

Нападателят е ликвидиран. Той е бил активен член на радикалната групировка "Бригади на мъчениците от Ал Акса"

САЩ осъждат терористичната атака срещу синагога в Израел, заяви заместник-говорителят на Държавният департамент Ведант Пател, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че високопоставени американски представители са в контакт с израелските си колеги и че не очаква да има промени в планираната за следващата седмица визита на Антъни Блинкън в Израел.

Заместник-председателят на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачев също изрази подкрепата на страната си за израелския народ и нарече днешното нападение "особено цинично и неприемливо в Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста", предаде ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase