Снимка: БГНЕС

Швейцарските власти ще върнат на определени руски граждани милиони долари от замразени преди това средства, във връзка с разследване за пране на пари, съобщи американското онлайн издание „The Daily Beast”.

Съдът в Швейцария отхвърли апелацията и ще върне милиони долари на руснаци, обвинени в съучастие в скандал за пране на пари, отбелязва изданието. В статията се казва, че журналистите са се запознали с решението на съда.

От публикацията става ясно, че случаят е свързан с т.нар. дело "Магнитски". Разследването по него започна след обвиненията на Hermitage Capital Management - британска компания, основана от финансиста Уилям Браудър. По-рано съд в Русия го призна за виновен в данъчни престъпления и го осъди задочно на 9 години затвор.

Още по темата
Миналата година швейцарските власти съобщиха, че разследването, продължило повече от 10 години, е прекратено.

В материала се твърди, че в светлината на решението на съда властите в Швейцария „ще върнат 55% от замразените средства” на Олга Степанова – някога част от ръководството на Московската данъчна инспекция, и на нейния съпруг. Според информацията на изданието, става въпрос за 5,5 млн. долара. Около 37 млн. долара ще бъдат върнати на бизнесмена Дмитрий Клюев. Твърди се също, че бизнесменът Денис Кацив ще получи 8,1 млн. долара от замразените преди това средства.

В статията се подчертава, че западните държави са наложили санкции срещу няколко руски граждани, замесени в случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase