Снимка: архив, БГНЕС

Германия отменя задължителното изискване за носене на маски във влаковете на дълги разстояния, считано от 2 февруари, съобщи германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от ДПА и Франс прес.

Решението бе взето на фона на успокояването на епидемичната обстановка, отбелязва АФП.

В същото време Лаутербах насърчи хората от уязвимите групи да продължат да носят маски на доброволна основа, тъй като ковид остава опасен. "Болестта не трябва да бъде подценявана", предупреди той.

Решението дойде след нарасналите призиви от страна на политически лидери изискването да бъде отменено, отбелязва ДПА. През октомври в Германия отпадна изискването за носене на маски в самолетите.

Три германски провинции вече отмениха задължението за носене на маски във влаковете на къси разстояния и в градския транспорт, като още шест провинции планират да се присъединят към тях до началото на следващия месец. Германският железопътен оператор "Дойче бан" призова правителството да вземе решение носенето на маски вече да не е задължително, а да стане пожелателно както при пътуването със самолет.

След 2 февруари федералните изисквания за носене на маски в Германия ще бъдат задължителни само в лечебни и здравни заведения.
(БТА, Габриела Иванова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase