Снимка: Twitter

Украйна съобщи, че около 400 руски войници са загинали при ракетна атака срещу окупирания регион Донецк. Била е ударена сграда в град Макеевка, където се предполагало, че са разположени руските сили.

Атаката бе потвърдена и от руското външно министерство, но цифрата на жертвите, дадена от тях, е далеч по-малка. Според руските власти при удара са загинали 63 военнослужещи. По-рано медиите съобщиха, че в обстрелваната част е имало мобилизирани цивилни.

"В резултат на удара с 4 ракети с високоексплозивни бойни глави в пункта за временно разполагане бяха убити 63 руски военнослужещи. На семействата и приятелите на загиналите военнослужещи ще бъде оказана цялата необходима помощ и подкрепа", заяви Министерството на отбраната в брифинг, публикуван в канала му в Telegram.

От правоохранителните органи на ДНР съобщиха за ТАСС, че HIMARS може да са изстреляни след активното използване на мобилни телефони от страна на пристигащите военнослужещи. "Врагът е използвал разузнавателен комплекс ECHELON, за да идентифицира клетъчната активност и местоположението на абонатите", заяви източникът на агенцията.

Руското Министерство на отбраната подчерта, че две ракети HIMARS са били свалени от руски средства за противовъздушна отбрана.

Междувременно в Киев въздушни удари прозвучаха в неделя вечерта, докато последната вълна от удари от Русия продължи.

Даниил Безсонов, подкрепян от Русия високопоставен служител в окупираните части на Донецк, каза, че ракетата е ударила Макеевка две минути след полунощ на Нова година.

"Беше нанесен масивен удар на професионалното училище от американските HIMARS", каза той, имайки предвид предоставените от САЩ ракети. "Има загинали и ранени, точният брой все още не е известен."

Въпреки че достъпът до контролираните от Русия зони е ограничен, редица руски коментатори и блогъри признаха атаката - но предположиха, че числата са по-ниски от заявените.

Владимир Соловьов, руски водещ, сподели в Telegram, че "загубите са значителни... но дори не са близо" до 400.

Но Игор Гиркин, проруски коментатор, каза, че стотици са убити и ранени, въпреки че точният брой все още е неизвестен поради големия брой все още изчезнали. Самата сграда е "почти напълно унищожена", допълва той. По думите му жертвите са предимно мобилизирани войници - тоест новобранци, а не такива, които са избрали да се бият. Той също така каза, че боеприпасите са били съхранявани в същата сграда като войниците, което прави щетите още по-лоши.

"Унищожена е и почти цялата военна техника, която стоеше точно до сградата без каквато и да е маскировка", написа той в Telegram.

Гиркин е добре известен военен блогър, който ръководи подкрепяните от Русия сепаратисти, когато те окупираха големи части от Източна Украйна през 2014 г. Наскоро той беше признат за виновен в убийство за участието си в свалянето на полет MH17. Въпреки проруската си позиция, той редовно критикува руското военно ръководство и тяхната тактика.

Според украинските военни 300 са били ранени в допълнение към приблизително 400 убити.

Украинската армия твърди, почти ежедневно, че е убила десетки, понякога стотици, войници при атаки, така че е необходимо повишено внимание. Но ако твърденията се потвърдят, това може да е една от най-смъртоносните атаки на Украйна срещу руски цели във войната.

Украйна не е потвърдила, че ударите са били извършени с ракети Химарс, поддържайки дългогодишна стратегия да не оповестява подробности за своите атаки. В изявлението на страната се казва  саркастично, че смъртта е резултат от "небрежно боравене с нагревателни уреди, пренебрегване на мерките за безопасност, пушене на неустановено място".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase