Снимка: БГНЕС

Началото на годината с необичайно меки температури и нежелани валежи влошава допълнително и без това несигурната снежна покривка в ски курортите в Швейцария.

На различни места в швейцарските низини на 1 януари живакът се покачи над 20 ºС.

Първият голям ски курорт, Шплюген-Тамбо, си е направил изводите и в понеделник затвори "до второ нареждане".

"За съжаление, поради липсата на сняг, обилните валежи и високите температури, трябва да затворим нашия ски курорт от 2 януари 2023 г. до второ нареждане", се казва в изявление на оператора на курорта.

"Вече не е възможно да подготвим пистите, защото имаме твърде много вода ... и снегът не замръзва през нощта".

Районът за зимни спортове в Шплюген -Тамбо се намира на височина от 1484 до 2215 метра.

Данните на Института за изследване на снега и лавините (SLF) показват, че ски станциите, особено в ниско разположените райони, са изправени пред все по-големи трудности.

Според SLF последните 30 години са били уникално слаби по отношение на снеговалежите, особено в Швейцарското плато, като тенденцията е статистически значима в ски станциите под 1300 метра.

Проучванията на SLF показват, че промените стават толкова по-ясно изразени, колкото по-ниско се намира станцията.

Не се наблюдава обаче ясна тенденция за дебелината на снежната покривка през периода от декември до февруари на височина над 2 000 метра.

Според SLF, която извършва измервания от 1971 г. насам, при по-голямата част от станциите се наблюдава ясно изразено намаляване на дните със снежна покривка, независимо от тяхната надморска височина или местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase