Снимка: БГНЕС

Съд на Бахамските острови отказа да освободи под гаранция бившия главен изпълнителен директор на платформата за търговия с крипто активи FTX Сам Банкман-Фрайд, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Той е оставен под стража до 8 февруари.

Още по темата

Според съда има толкова голяма опасност Банкман-Фрайд да избяга, че той трябва да остане в ареста, а делото да бъде отложено до 8 февруари, когато се очаква да бъде разгледано екстрадирането му в САЩ.
 
Банкман-Фрайд беше арестуван в понеделник на Бахамските острови по искане на американските власти и застана пред съда за първи път. Адвокатите му пледираха той да бъде освободен под гаранция от 250 000 долара.
 
По-рано прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк заяви, че срещу Банкман-Фрайд са отправени обвинения в електронна измама, престъпен сговор с цел електронна измама и пране на пари наред с редица други обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда 115 години затвор.

Борсата за крипто активи обяви фалит през ноември, след като се опитваше да набере средства заради проблеми с ликвидността си, заради паническото теглене на около 6 милиарда долара от платформата само в рамките на 72 часа.

30-годишният предприемач основа Еф Ти Екс през 2019 г., по време на бума на търсенето на криптовалути, и я изгради в една от най-големите борси за цифрови токени в света. Преди година "Форбс" определи нетното му състояние на 26,5 милиарда долара. Той заделяше значителни финансови средства за политически кампании в САЩ, медии и различни други начинания.

 

Коментари Напиши коментар