Снимка: архив, БГНЕС

Вицепрезидентката на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер снощи беше осъдена на 6 години затвор и ѝ беше наложена доживотна забрана да заема държавни длъжности, след като беше призната за виновна по обвинения в схема за измама, при която по време на нейния мандат са били присвоени 1 милиард долара чрез проекти за обществени поръчки, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Тричленен съдебен състав призна лидерката за виновна в измама, но отхвърли обвинението в ръководене на престъпна организация, за което присъдата можеше да бъде 12 години затвор.

Това е първият случай, в който аржентински вицепрезидент е осъден за престъпление, докато все още заема поста.

Присъдата няма да стане окончателна, докато не приключи процесът по обжалване, който може да отнеме години. Междувременно Киршнер ще запази своя имунитет от арест, стига да може да продължи да печели избори. В своя реч след произнасянето на присъдата тя се определи като жертва на "съдебна мафия".

Нейните поддръжници се заканиха да парализират страната с общонационална стачка. Те блокираха центъра на Буенос Айрес и тръгнаха към сградата на федералния съд, биейки барабани и скандирайки бурно.

Киршнер категорично отхвърли всички обвинения. Тя беше обвинена, че е предоставила неправомерно обществени поръчки за строителство на строителен магнат, тясно свързан със семейството ѝ.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 месеца

Киршнер, много интересна аржентинска фамилия ... на кого ли се е метнала такава крадлива :)

6

Анонимен

преди 3 месеца

Да, в Аржентина се краде много, много богата страна е. Те имат един лаф, че това което открадната политиците през деня, за една нощ изникват нови богатства като гъбите.

5

ЕДИ КОЙСИ

преди 3 месеца

ТАЗИ ДРУГАРКА Е ОБЪРКАЛА ДЪРЖАВАТА. АКО БЕШЕ ТУКА СЕГА ЩЕЩЕ ДА Е КОМШИЙКА НА ДОГАН ВЪВ РОСЕНЕЦ. НО УВИ СУДБА