Снимка: архив, БГНЕС

Руски и китайски стратегически бомбардировачи днес извършиха съвместен патрул над западната част на Тихия океан в демонстрация на все по-тесните връзки в областта на отбраната между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

Руското министерство на отбраната съобщи, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

Още по темата
В рамките на ученията руските бомбардировачи за първи път кацнаха в Китай, а китайските бомбардировачи прелетяха до въздушна база в Русия, се казва в изявление на министерството. Съобщението отбелязва, че съвместните патрули не са били насочени срещу никоя друга държава.

Учението следва поредица от съвместни учения, които имат за цел да демонстрират нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пекин, тъй като и двете страни са изправени пред напрежение със САЩ, коментира АП.

През септември Пекин изпрати над 2000 военнослужещи заедно с повече от 300 военни превозни средства, 21 бойни самолета и три военни кораба за участие в мащабни съвместни учения с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати сили от три вида въоръжени сили за участие в едно руско учение, което беше определено като демонстрация на широтата и дълбочината на китайско-руското военно сътрудничество и взаимно доверие.

Сътрудничеството в областта на отбраната между Москва и Пекин се засили, след като руският президент Владимир Путин изпрати войските си в Украйна на 24 февруари. Китай категорично отказва да критикува действията на Русия, обвинявайки САЩ и НАТО, че са провокирали Москва. На свой ред Русия категорично подкрепи Китай на фона на напрежението със САЩ, което последва демонстративното посещение на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Хак да им е на Европа и Америка !! Не че не живея 15 години във Германия на някак си не ми допадът тези хора!!! Все гледат ако може да на ни няма православните!!!Ами гледат да няма хронични ганиуювееее и говниуювеее като теб, напълно ги разбирам!!

9

Шах и мат

преди 1 месец

Хак да им е на Европа и Америка !! Не че не живея 15 години във Германия на някак си не ми допадът тези хора!!! Все гледат ако може да на ни няма православните!!!

8

huq

преди 1 месец

Китайски самолет - магаре и космос