Снимка: архив, БГНЕС

Коледни базари, които са знакови за Германия, вече радват както местните жители, така и туристите в страната. Тази година обаче те ще преминат под знак на пестене на енергия и галопиращата инфлация.

За разлика от последните две години сега заболеваемостта от COVID-19 и носенето на маски не са основното, което вълнува търговците и посетителите на коледните базари.

Завишените цени на почти всичко, предлагано на немските базари, са във фокуса на вниманието на гостите. В Щутгарт например цената за чаша греяно вино е скочила с почти 30%. Ако миналата година тя е струвала 3,50 евро, сегашната й цена е с евро повече и тази година се продава за 4,50.

И при традиционния пунш за децата се отчита поскъпване в редица градове. Ръстът тук отново е около 30%. Храните, предлагани на коледните базари, тази година също ще струват повече.

На много щоледни базари, за да спестят от електроенергия, организаторите намаляват продължителността на осветлението. В Дюселдорф например светлините ще работят само от 17 до 22 часа.

Други градове пък са с по-малко светлини тази година или намаляват работното си време, a на много места традиционните ледени пързалки липсват, за да се пести енергия.

Въпреки това коледните базари очакват своите посетители с традиционното греяно вино и захаросани бадеми, макар че осветлението е по-оскъдно, а цените са по-високи.

 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 месеца

Ама те базарите са така или иначе до 22ч, и после гасят всичко. Поскъпването е очаквано и е повсеметно, така че нищо ново. Единственото е, че заради политически слугинаж, този иначе светъл (Християнски) празник, ще потъне в мрак.

19

IM-дртiйУАЙТBoY!

преди 2 месеца

АМ'че тук у нас да не би да е по-йефтинко - скоро ще поотворят Коледния базар в градинката с/у БНБ, до бившия мавзолеЙ и съответно ще цъфнат яко и там - тези ГЕРМАН.цени, така че и ние сме на абсолютно същото дередже и се печем на същия този бавен огин... НЕМА ЛАБАВО, както се пееше някога в началото на Прехода в 90-те

18

Анонимен

преди 2 месеца

Възмутително ! Преобладаващата част от населението на Германия, спазва законите на шериата и не консумира алкохол !