Снимка: архив, БГНЕС

Китайският премиер Ли Къцян е подчертал на срещата на върха в Камбоджа "безотговорността" на ядрените заплахи, с което е намекнал, че Пекин се чувства некомфортно от ядрената реторика на стратегическия си партньор Русия. Това съобщи Ройтерс, като цитира високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

Още по темата
Ли участва вчера в срещата на върха на Източна Азия заедно с президента на САЩ Джо Байдън. Китайският премиер "говори напоително за политиката на Китай спрямо Украйна", заяви американският официален представител пред репортери преди срещата на върха между Байдън и китайския президент Си Цзинпин днес.

Ли "постави ясен акцент върху суверенитета, върху безотговорността на ядрените заплахи, необходимостта да се гарантира, че ядрените оръжия няма да бъдат използвани по начина, по който някои намекват“, каза той.

Официалният представител на САЩ заяви, че "безспорно има известен дискомфорт в Пекин от това, което видяхме по отношение на безразсъдната реторика и активност от страна на Русия", въпреки официалното партньорство с Москва.

На срещата на върха в Камбоджа вчера Байдън заяви, че САЩ ще се "конкурират енергично" с Китай, като същевременно ще запазят отворени линиите за комуникация, за да се предотврати конфликт.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase