Снимка: архив, БГНЕС

САЩ и Южна Корея съвместно предупредиха Северна Корея, че използването на какъвто и да е вид ядрено оръжие срещу Сеул или други регионални съюзници ще доведе до края на режима на Ким Чен Ун, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Предупреждението идва на фона на продължаващи вече два дни изстрелвания на ракети от Северна Корея.

През последните два дни Северна Корея изстреля повече от 20 ракети в отговор на започналите в понеделник американско-южнокорейски военни учения. Изстрелванията накараха южнокорейците да търсят убежище и още повече опънаха нервите на населението, което скърби за загубата на повече от 150 души при смъртоносна блъсканица на Хелоуин.

Министърът на отбраната Лойд Остин и южнокорейският министър на отбраната И Джон Суп, след като се срещнаха вчера в Пентагона, разпространиха съвместно изявление, в което се казва, че "категорично осъждат" ескалиращите военни действия на Северна Корея, включително тестовите изстрелвания на балистични ракети, изстрелването на множество ракети и стрелба с крайбрежната артилерия.

В отговор на изстрелванията САЩ удължиха военното учение "Бдителна буря", което трябваше да продължи до  4 ноември. Късно вчера Пентагонът обяви, че учението ще продължи до утре в зависимост от обстановката на сигурност.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase