Снимка: БГНЕС

Повече от 150 милиона деца в Източна и Южна Африка са обхванати от бедност и климатични бедствия, се казва в публикуван в четвъртък доклад на благотворителната организация "Спасете децата".

Южен Судан е начело в списъка на страните от Източна и Южна Африка, които най-вероятно ще бъдат изправени пред двойната заплаха, като в страната са засегнати 87 % от децата, следван от Мозамбик с 80 % и Мадагаскар със 73 %. Това са данните според доклада, озаглавен "Поколение надежда: 2,4 милиарда причини да сложим край на глобалната криза на климата и неравенството", предава БГНЕС.

Ако не се предприемат спешни мерки срещу кризата с климата и неравенството, честотата и тежестта на хуманитарните кризи и кризите, свързани с разходите за живот, може да нараснат, предупреждават от "Спасете децата".

Ивон Арунга, ръководител на организацията "Спасете децата" за Кения и Мадагаскар, заяви, че "извънредната ситуация, свързана с климата и неравенството, не може да се решава изолирано една от друга, тъй като те са взаимосвързани".

"Подобни кризи тласкат хората още по-дълбоко в жестока бедност и оставят милиони хора още по-уязвими за следващото наводнение или суша."

Най-малко 16,3 милиона деца в Кения, или 67 % от децата в страната, живеят с двойното въздействие на бедността и извънредната ситуация, свързана с климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase