Снимка: архив, БГНЕС

Турският парламент прие нов медиен закон, с който се въвеждат сурови санкции за разпространение на "дезинформация". Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор.

Законът укрепва и без това стабилната правителствена хватка върху медиите, осем месеца преди президенските избори. 40-те члена в този закон бяха предложени от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган и гласувани заедно с техните политическите партньори от Партията на националистическото действие въпреки гнева на гилдията и острия протест на опозицията, предаде БНР.

АФП отбелязва, че повечето вестници и телевизии са на практика под правителствен контрол, особено след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Но социалните мрежи и интернет базираните медии останаха до голяма степен извън обсега на това влияние.

В знак на несъгласие един от депутатите опозиционери - Бурак Ербей от Републиканската народна партия - счупи с чук телефона си на трибуната. Преди това се обърна младите интернет потребители, които ще гласуват през юни. "Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако законът бъде приет, строшете телефона си... ето така!"

По-рано от Съвета на Европа заявиха, че неясното определение за „фалшива новина" и съпътстващата заплаха от затвор може да има „смразяващ ефект“ и ще доведе до повишена автоцензура.

Турция беше класирана на 149-о място от общо 180 страни в класацията на "Репортери без граници" тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase