Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля двойка стратегически ракети с голям обсег, а лидерът Ким Чен Ун приветства поредната успешна демонстрация на способността на страната за тактически ядрени удари, съобщиха държавните медии.

Още по темата

Това беше последното от поредицата провокативни оръжейни изпитания, които доведоха до покачване на напрежението на Корейския полуостров. Това засили опасенията, че Пхенян може да извърши първия си ядрен опит от 2017 г. насам.

Ким лично е наблюдавал проведените изпитания на ракетите, които са изминали 2 000 км над морето, съобщи Корейската централна информационна агенция (КЦНА). Тя съобщи, че снарядите са поразили предвидените цели, но не уточни какви са били те.

Севернокорейският лидер е изразил "голямо задоволство" от изпитанията, които са имали за цел да повишат бойната ефективност на ракетите, "разположени в частите на Корейската народна армия за експлоатация на тактически ядрени оръжия", заяви КЦНА.

Тази седмица Северна Корея заяви, че неотдавнашните ѝ ракетни изпитания са били свързани с "тактически ядрени" учения за симулиране на удар по Юга.

Ким "високо оцени високите възможности за реакция на нашите ядрени бойни сили", заяви агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase