Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерът на Тайван предупреди Пекин, че островът никога няма да се откаже от демократичния си начин на живот в реч по случай националния празник, в която направи паралел с нахлуването на Русия в Украйна.

23-милионното население на Тайван живее под постоянната заплаха от нахлуване от страна на Китай, а войната на Русия в Украйна съживи опасениятата, че Пекин може да се опита да направи нещо подобно с острова.

В речта си по случай националния празник президентът Цай Инг-уен сравни инвазията на Москва с целта на Пекин един ден да поеме контрола над Тайван - което Китай се закани да направи, ако е необходимо и със сила.

"Категорично не можем да пренебрегнем предизвикателството, което тези военни експанзии представляват за свободния и демократичен световен ред. Тези събития са неразривно свързани с Тайван", каза тя.

Тя отново предупреди, че Тайван не желае да бъде част от Китай.

"Най-широкият консенсус сред тайванския народ и различните ни политически партии е, че трябва да защитаваме националния си суверенитет и свободния си и демократичен начин на живот. По този въпрос няма място за компромис", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase