Снимка: БГНЕС

Мъж беше арестуван в Копенхаген, след като влезе на територията на иранското посолство и заплаши посланик Афсане Надипур с нож, съобщи Техеран, цитиран от ДПА.

Полицията в датската столица потвърди информацията и посочи, че по случая е задържан ирански гражданин.

Мъжът нанесъл и щети на няколко коли на територията на посолството, преди да бъде обезвреден от служител на дипломатическата мисия, заяви иранското външно министерство.

Посланикът е добре, доколкото човек може да изобщо да се чувства добре при подобни обстоятелства, добави външнополитическото ведомство, предава БТА.

Днес заподозреният ще се яви пред съдия, уточни датската полиция. Не е ясно дали случаят е свързан по някакъв начин с протестите срещу управляващите в Иран, които заляха Ислямската република след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест.

Техеран разкритикува датската полиция за това, че не е успяла да предотврати произшествието. "Буди съжаление фактът, че подобно нападение срещу жена, която е и посланик и се ползва с дипломатически имунитет, се случва в сърцето на Европа", заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Той освен това обвини датските органи на реда, че са пристигнали прекалено късно.

Иранката Ширин Ебади, която е Нобелов лауреат за мир, призова германското правителство да отзове посланика си от Техеран заради антиправителствените протести.

Потъпкването със сила на мирните демонстрации в Иран означава, че дипломатическите отношения трябва да бъдат понижени до равнище консул, каза тя в интервю за германското радио.

По думите на Ебади протестите в родната ѝ страна са "началото на революция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase