Снимка: БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) повиши годишните си прогнози за потенциалния растеж на ядрената енергия през следващите десетилетия. Стъпката, която се слува за втора поредна година, е отражение на промяната в глобалните дебати за енергията и околната среда на фона на нарастващите опасения относно енергийната сигурност и климатичните промени, посочва на своя сайт МААЕ, цитирани от БТА.

В най-новата си прогноза за развитието на глобалния ядрен капацитет до 2050 г. агенцията, част от Организацията на обединените нации (ООН), предвижда 10 процента повече електроенергия, генерирана от атомно делене в сравнение с миналогодишния си доклад.

При най-благоприятния сценарий МААЕ предвижда удвояване на инсталираната мощност, която ще достигне 873 гигавата (GW) през 2050 година. Към момента глобалният ядрен капацитет се равнява на 390 гигавата (GW), съобщават експертите.

Още по темата
Те посочват, че за да се постигне това, "трябва да се преодолеят много предизвикателства", посочвайки като пример регулаторна хармонизация.

Освен това е необходимо да бъде постигнат "напредък в управлението на високоактивни радиоактивни отпадъци", които са получени в резултат на преработката на отработеното ядрено гориво и не подлежат на рециклиране.

Според новите прогнози и при положение, че производството на електроенергия нарасне с 85 процента през следващите три десетилетия, ядрената енергия може да допринесе с около 14 процента към производството на електричество в световен мащаб до 2050 година.

Сега ядрената енергия осигурява около 10 процента от световната електроенергия. На въглищата се пада 37-процентов дял, което им отрежда ролята на "доминиращ източник на енергия". Делът на слънчевата и вятърната енергия нарасна бързо през последните години, като през миналата година достигна 9 процента, посочват още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase