Снимка: БГНЕС/ЕПА

Силното представяне на партията "Италиански братя" на крайнодясната лидерка Джорджа Мелони обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа.

Сред първите, които празнуваха, бяха колегите евроскептици от крайнодесния спектър. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в Туитър. Партията "Национален сбор" на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също приветства резултата като "урок по смирение" за ЕС.

Сантяго Абаскал, лидер на испанската крайнодясна опозиционна партия "Вокс", приветства победата на Мелони, като написа в Туитър, че "милиони европейци възлагат надеждите си на Италия". Тя "показа пътя за горда и свободна Европа на суверенни страни, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и благоденствието на всички".

Силният възход на Мелони в третата по големина икономика на Европейския съюз идва в критичен момент, когато голяма част от континента се задъхва от нарастващите сметки за енергия, последица от войната в Украйна, а решимостта на Запада да се обедини срещу руската агресия е подложена на изпитание. На последните избори през 2018 г. партията на Мелони взе едва 4,4%, докато на тези избори тя спечели почти една четвърт от вота./БТА

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 месеца

Браво, поздравления.Промените в Европа тепърва започват, тая гнусна политика в момента не се търпи повече.

20

Долу ЕС

преди 2 месеца

глобалистите ще я сготвят с компромати като С Курц много скоро. Записи снимки нерегламентирани среши и ит.н. познати похвати на цру, освен ако не я уплашат и тя не се обърне на 180 гр. което е най вероятното. Нишо няма да се промени

19

Истината

преди 2 месеца

До Запознат... Стига русофилски лъжи! Европейската помощ за Италия беше много по-голяма от символичната помощ на Русия и Китай!