Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз III планира церемонията по коронацията му да е скромна, тъй като иска да избегне екстравагантността, докато обикновените хора се борят с кризата и високите разходите за живот, съобщиха от The Independent.

Все още не е определена дата за коронясването на новия монарх, въпреки че кралският прецедент и голямото количество планиране предполагат, че церемонията ще бъде поне след няколко месеца – вероятно следващата пролет.

Правителството досега не е правило никакви планове, каза във вторник Мишел Донелан, министърът на културата.

Запитана от LBC дали коронацията трябва да бъде по-скромна в светлината на несигурните икономически обстоятелства, Донелан каза: "Ще обмислим всичко, но все още не сме взели тези решения."

Съобщава се обаче, че кралят желае да демонстрира разбирането си за проблемите, пред които са изправени обикновените членове на обществото, като проведе сравнително скромна церемония.

Коронацията на Чарлз "ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина" от тази на кралицата през 1953 г., заяви кралски източник пред Daily Mirror.

Вестникът съобщава, че ако оставим пестеливостта настрана, церемонията ще запази пищността, която хората биха очаквали от голямо кралско събитие. Кралят ще използва събитието и за да представи своята визия за модерна монархия, казаха те.

"Кралят е много наясно с борбите, които водят съвременните британци, така че ще се погрижим желанията му да бъдат изпълнено -  въпреки че церемонията трябва да остане вярна на дългогодишните традиции от миналото, тя също трябва да бъде представителна за монархия в съвременната държава свят", каза източникът.

"Кралят отдавна е защитник на рационализирана или отслабена монархия и със сигурност може да се каже, че този проект отговаря на неговата визия. Той вече говори за желанието си да продължи наследството на майка си и това включва продължаване на осъзнаването на това, което хората преживяват ден след ден", добавя той.

Твърди се също, че плановете включват покана за коронацията на конгрегация, съставена от християни, мюсюлмани, евреи, индуисти и будисти.

Кралят потвърди, че ще положи клетва пред англиканската църква при коронацията си, но даде да се разбере, че иска да оглави Великобритания, която уважава всички религии.

"По моите най-дълбоки убеждения... смятам, че съм длъжен да уважавам тези, които следват други духовни пътища, както и онези, които се стремят да живеят живота си в съответствие със светските идеали", каза той на среща на религиозни лидери в дните на Бъкингамския дворец след присъединяването му.

Чарлз също ще използва коронацията си, за да покаже уважение към покойната си майка, каза източникът. "Кралят беше поразен от сцените, наблюдавани в Обединеното кралство и света в знак на почит към кралицата. Той без съмнение ще използва емоцията на хората като допълнително вдъхновение, за да отдаде почит на нейното наследство и вярата в най-доброто у хората", твърдят източниците.

След период на кралски траур, който приключва следващата седмица, помощниците на краля ще разработят план, известен като операция "Златно кълбо", в който на краля ще бъдат дадени редица опции за коронясването му. Съобщава се, че плановете включват допълнителна банкова ваканция

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase