Снимка: БГНЕС

Бившият китайски министър на правосъдието Фу Джънхуа беше осъден днес на смърт с отсрочка от 2 г. и възможност наказанието да бъде заменено с доживотен затвор. Фу е осъден за подкуп, но е обвинен и в участие в конспиративна група. Независими коментатори смятат, че Фу е една от жертвите на чистката, извършена от Си Дзинпин преди партийния конгрес, съобщава Би Би Си.

Според обвинението 67-годишният Фу е вземал подкупи през последните 17 г., докато е заемал високи постове в правоприлагащите органи в Пекин и в цялата страна. Така той е прибрал 117 млн. юана (около 16,5 млн. долара).

Хонконгският вестник South China Morning Post напомня, че Фу е в немилост от доста време. Постът на министър на правосъдието е висок, но не толкова, колкото началник на полицията в Пекин, който Фу е заемал преди 2016 г., а след това зам.-ръководител на Централната комисия по политически и правни въпроси на партията.

Когато кариерата му тръгва надолу, Фу става зам.-министър на обществената сигурност, а през 2018 г. се издига до министър на правосъдието. През май 2020 г. е уволнен и е назначен в Народната политическа консултативна асамблея - орган без реални правомощия, където чиновниците обикновено се пращат, преди да ги пенсионират.

По времето, когато кариерата му е в подем, самият Фу участва в съдебното преследване на високопоставени служители: например през 2013 г. той става помощник-ръководител на разследването срещу Джоу Юнкан, бивш шеф на всички разузнавателни и правоприлагащи органи, секретар на Централната комисия по политически и правни въпроси и член на Постоянния комитет на Политбюро на КПК. През 2015 г. Джоу е осъден на доживотен затвор по обвинения в корупция и злоупотреба с власт.

Още по темата
Според официалната китайска информационна агенция "Синхуа" при произнасянето на присъдата съдът в североизточния китайски град Чанчун е отбелязал, че Фу Джънхуа "си е признал за престъпленията, разкаял се е и е съдействал за възстановяването на незаконните си печалби", поради което му е била наложена смъртна присъда с отложено изпълнение и възможност за замяна с доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване.

Ден по-рано трима високопоставени полицейски служители - бивши началници на полицията в мегаполисите Шанхай и Чунцин, както и в провинция Шанси - получиха тежки присъди.

И тримата, както и Фу Джънхуа, бяха официално вкарани в затвора за подкупи, но бяха обвинени и в нелоялност към китайския президент Си Дзинпин и принадлежност към "клика", ръководена от бившия заместник-министър на обществената сигурност Сун Лиджун.

Чистката сред високопоставени лица идва седмици преди конгреса на Китайската комунистическа партия, който този път ще постави началото на историческия трети мандат на Си Дзинпин, коментира Би Би Си.

Предполагаемият ръководител на "кликата" Сун Лиджун се е признал за виновен за подкуп, измама на пазара на ценни книжа и незаконно притежание на оръжие. Той все още не е осъден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase